Електроопалення – це обігрів житлових чи виробничих приміщень за допомогою приладів, що працюють на електроенергії.

  Ми вважаємо, що в кожному будинку є електроприлади, від найпростішої лампи розжарювання до побутової техніки. І якщо ще кілька років тому наша уява не йшла далі за такі прилади (ну хіба ще електроінструмент), то сьогодні інженери, здається, влаштували між собою змагання на найнеймовірніше використання електроенергії.

Ми пропонуємо Вам скористатися плодами інженерної думки для опалення Вашої оселі. Дорожче або дешевше таке опалення, ефективніше, ніж газ чи тверде паливо – на ці питання немає однозначної відповіді. Дуже багато залежить від об'єктивних факторів: утеплення будинку (квартири), його розташування, використання двотарифного електролічильника, Ваших індивідуальних уподобань. Одне можна сказати з упевненістю: електроопалення на сьогоднішній день є найбезпечнішим.

Вирізняють такі види приладів електроопалення:

- Електричні котли;

- Електричні конвектори;

- електрична тепла підлога;

-  інфрачервоні обігрівачі;

- тепловентилятори та масляні обігрівачі.

 

Основним параметром при виборі електричного казана є його потужність. Вона залежить від кількості нагрівальних елементів – ТЕНів та її діапазон відрізняється від 2 до 60 кВт. Визначити потужність котла Ви, теоретично, можете самі за формулою:

                                    W=S x Wуд/10 м? ,

 

де W – потужність апарату (кВт);

         S – площа приміщень (м?);

         Wуд – питома потужність пристрою.

На практиці ми радимо до або під час покупки проконсультуватися з фахівцем, який візьме до уваги утеплення Вашого будинку (квартири) або його відсутність, площа скління, регіон, розташування відносно сторін світу. Крім того, необхідно врахувати максимальну потужність електромереж у Вашому будинку: чи впораються вони з додатковим навантаженням.

Знаючи потужність котла та кількість спожитого тепла за попередній опалювальний сезон або подібне приміщення, Ви самі легко порахуєте витрати на опалення свого будинку та можете порівняти їх із витратами на опалення газом або твердим паливом. Відразу скажемо, дешевим електроопалення не назвеш. Ви можете заощадити, встановивши двотарифний прилад обліку електроенергії, що споживається, програмуючи котел на роботу в нічний час; встановивши на радіатори крани, що перекривають надходження теплоносія в кімнати, що мало відвідуються, кухню; утепливши стіни та стелю.

           

Електричні конвектори – прості та безпечні у використанні вироби, що є невеликою панеллю з металу, прикріпленою до стіни на невеликій (15 см) відстані від підлоги, бажано під вікном (тоді холодне повітря від вікна відразу підігріватиметься). Принцип дії ґрунтується на природній циркуляції повітря в приміщенні: холодне повітря заходить в отвори конвектора знизу, проходить через нагрівальний елемент і виходить через вентиляційні прорізи верхньої панелі вже тепле. Піднімається нагору, віддаючи своє тепло приміщенню, остигає і знову опускається вниз. Для пристрою не потрібне встановлення вентилятора, тому працює конвектор практично безшумно. Завдяки системі регулювання, Ви можете встановити температурний режим, який буде підтримуватися приладом. Потужність конвектора коливається від 05 до 25 кВт. З недоліків – невелика потужність, тому один прилад як основне джерело опалення для великого приміщення не використовується.

Електрична тепла підлога – напевно, найпоширеніший на сьогоднішній день вид електричного опалення. Являє собою кабель або мат із матеріалів з високим коефіцієнтом опору, завдяки чому енергія електрики перетворюється на теплову та нагріває поверхню підлоги. Існуючі технології дозволяють монтувати теплу підлогу для будь-якого покриття – плитки, паркету, ламінату, лінолеуму. А терморегулятор допоможе Вам встановити та підтримувати комфортну температуру. Використовувати такий тип опалення можна і як основне, і як додаткове.           

Інфрачервоні обігрівачі. Найзагадковіший і найнезрозуміліший вид опалення. Хоча скринька відкривається просто: на приладі встановлений кварцовий випромінювач, який перетворює електроенергію на довгохвильові інфрачервоні промені, які є безпечними для людини. У принципі, будь-яке джерело тепла виділяє інфрачервоне випромінювання, яке ще називають тепловим. Саме воно дає нам відчуття тепла, коли ми ніжимось на сонечку. Інфрачервоні промені нагрівають лише ті предмети (або людини), які знаходяться безпосередньо на їхньому шляху. При цьому повітря в приміщенні не нагрівається і рахунок цього кількість кисню не зменшується. Такі обігрівачі можна використовувати у житлових приміщеннях, офісах, кафе, відкритих майданчиках та верандах, у лікувальних закладах. І все ж таки ми рекомендуємо спочатку ознайомитися з інструкцією виробника, щоб врахувати можливі негативні наслідки.

Тепловентилятори та масляні обігрівачі не можуть бути основним джерелом опалення. Винятком є тепловентилятори з великою потужністю, які називають «теплові гармати». Вони працюють за принципом повітряної теплової завіси, яка перешкоджає попаданню холодного повітря до приміщення. Такі тепловентилятори зазвичай підвішуються під стелею. Безумовним плюсом тепловентиляторів як невеликих портативних (переносних), так і потужних стаціонарних є швидке підвищення температури повітря в окремому приміщенні за короткий проміжок часу. З недоліків - при використанні тепловентиляторів спірального типу спалюється кисень, сушиться повітря, з'являється неприємний запах паленого пилу, що потрапляє на спіраль тепловентилятора. Якщо Ви зупините свій вибір на тепловентиляторах з керамічним нагрівальним елементом, Ви уникнете таких незручностей.

Недоліком тепловентиляторів та масляних обігрівачів є те, що їх не можна залишати увімкненими без нагляду з міркувань пожежної безпеки.

УВАГА! НІКОЛИ НЕ ЗАЛИШАЙТЕ ДІТЕЙ ОДНИХ З ВКЛЮЧЕНИМИ ЕЛЕКТРООБІГРАВАЧАМИ!