На сьогоднішній день ми не мислимо комфорту в наших будинках без якісної, сучасної техніки. Серед усього різноманіття технічних новинок, важливе місце займає колонка, до вибору якої слід підійти особливо ретельно. Вибираючи газову колонку, сучасний покупець, без сумніву, зіткнеться з величезною різноманітністю моделей та їх модифікацій. Зараз ринок може запропонувати багатий вибір колонок. Моделі відрізняються один від одного, по-перше, потужністю, по-друге, об'ємом, по-третє, видом розпалювання. І саме на цих характеристиках хотілося б зупинитися докладніше. Сучасні моделі колонок мають кілька видів розпалювання. В основному це електричне розпалювання (автомат) і п'єзо-розпалювання, а також менш поширене розпалювання, від електрогенератора.

Розглянемо моделі із п'єзо-розпалом. П'єзо-розпал найпростіший - при натисканні кнопки п'єзоелемент підпалює гніт, потім при включенні крана, подається газ і запалюється основний пальник колонки. Основною перевагою цього способу є надійність та простота. Але у нього є і суттєві мінуси, по-перше, навіть якщо колонка в даний момент не працює, продовжує горіти запальник, при цьому збільшується витрата газу. По-друге, через те, що розпалювати потрібно вручну, а колонка може бути розташована в важкодоступному місці, цей спосіб може стати дуже незручним.

Розглянемо варіант із електронним розпалюванням. Він діє за принципом автомобільного запалення. Встановлюються дві пальчикові батареї, вони дають іскру для розпалювання. Нічого натискати не треба, досить просто відкрити воду, щоб стовпчик запрацював. У цього способу маса переваг, по-перше – економія, тому що після того, як закривається кран з водою, більше ніде нічого не горить. По-друге, безперечна зручність – просто повернути кран. Недолік один, це недовговічність батарейок, хоча вони можуть прослужити досить довго. Але можливість того, що вони «сядуть» у самий невідповідний момент, звичайно ж, існує.

Менш поширений вид розпалювання, це розпалювання від електрогенератора (гідрогенератора, гідротурбіни). Цей спосіб мало відрізняється від попереднього, за винятком того, що струм виробляється маленькою гідротурбіною, і необхідність заміни батарей зникає. Це, мабуть, найзручніший вид розпалу, але його недолік у тому, що часто відбуваються поломки і потрібна допомога кваліфікованого фахівця. Розглянувши всі перераховані вище способи розпалювання газових колонок, можна переконатися, що кожен з них має свої переваги і недоліки. І вибір може залежати тільки від особистої переваги та звичок.