Переваги піролізних котлів.
Завдяки прогресивному розвитку технологій в галузі опалення приміщень, сьогодні споживачам надано багатий вибір, але все ж таки найпрактичнішими та ефективнішими є піролізні котли. Це не дивно, адже якщо поблизу немає газопроводу — дрова (які завчасно можна заготовити самостійно), гідно впораються з таким важливим завданням, як опалення приміщення. Саме цим аргументом пояснюється факт лідируючих позицій твердопаливних котлів такого типу.

Що таке піролізний газ

Котли піролізні твердопаливні, що ще називають газогенераторами, можна назвати популярним видом дров'яних котлів. Їх принцип дії ґрунтується на спалюванні деревного газу: його виділяє деревина під впливом високих температур. Потужність котла регулюється автоматично.

Важливо: потужність піролізного котла може регулюватися в межах 30-100%, причому ККД залишається на високому рівні.

Що стосується палива, то його якість може виступати будь-яка деревина, але з вологістю не вище 20%. Результативність цих котлів чудова, а єдиної підкладки палива вистачає практично на добу.

Секрет у тому, що основою газогенераторного котла є піролізне спалювання, тобто суха перегонка. Деревина під впливом високої температури та нестачі кисню розкладається на два компоненти, а саме летючу частину та твердий залишок.

При температурі 200-800 градусів здійснюється піроліз деревини, причому цей процес називається екзотермічним. Це означає, що він супроводжується виділенням тепла: покращується прогрів, паливо в казані підсушується, а також підігрівається повітря, що надійшло до зони горіння.

Слід зазначити, що в процесі згоряння піролізний газ активно взаємодіє з вуглецем, внаслідок цього димові гази, що виходять з котла, майже не містять шкідливих домішок – здебільшого це суміш водяної пари та вуглекислого газу.

Важливо: рівень вуглекислого газу, який викидає в атмосферу піролізний котел, утричі менший, ніж звичайний дров'яний агрегат, а тим більше вугільний котел. Цей факт є надзвичайно суттєвим у плані екології.

Фахівці дослідницьких центрів, які розробляли піролізний котел тривалого горіння, проводили масштабні дослідження. Велику увагу вони приділили вивченню процесу горіння, тому розробники котлів мали такі основні цілі:

збільшення тепловіддачі;
зниження витрати палива;
зниження кількості шкідливих елементів та продуктів горіння.
Дослідники помітили, що органічні речовини мають унікальну властивість – за певних умов вони виділяють горючий газ. Виходить, що паливо згоряє і одночасно виготовляється ще один вид палива, а саме газоподібний. Відбувається процес газогенерації, тому в технічній літературі такі котли називаються газогенераторними. Цілком очевидно, що піролізні котли на твердому паливі виділяють більше теплової енергії, паливо заощаджується та збільшується тривалість роботи агрегату на одній закладці.

Важливо: з появою піролізних казанів у споживачів відпала необхідність частої підкладки палива.

УНІКАЛЬНІСТЬ КОНСТРУКЦІЇ

Перше, що відлякує потенційних покупців – висока ціна виробу, але тут немає жодних інтриг у плані скажених накруток, тому що піролізний твердопаливний котел має специфічну конструкцію. По-перше, щоб з твердого палива витягувався газ, потрібно створити необхідні умови:

температура у топці – 200-800 градусів;
дефіцит кисню.
По-друге, для функціонування газогенераторного котла конструктори поділили топку на дві частини:

газифікуюча (завантажувальна) камера;
камера згоряння.
Якщо говорити про верхній відсік, він призначений для безпосереднього завантаження палива. Залежно від потужності у відсік може поміщатися різна кількість дров. Саме тут деревина ізолюється від надходження потоку повітря, а потім нагрівається до температури, яка потрібна для газовиділення. Газ, що виділяється, надходить в камеру, розташовану нижче, там він змішується з атмосферним повітрям, а потім згоряє. Піролізні котли характеризуються складністю конструкції, яка полягає в тому, що в нижній камері необхідно створити зворотний рух повітря (знизу нагору, але не зверху вниз, як у звичайних котлах). Для цього потрібна примусова тяга, вона здійснюється за допомогою повітряної турбіни: вона має електропривод та автоматичне керування.

Через наявність у камерах високих температур, виробники велике значення приділяють параметрам міцності. Камери та корпус виконуються з чавуну або сталі, причому чіткої переваги між цими матеріалами немає. Наприклад, сталеві прогріваються швидше, але в той же час і остигають швидше після завершення горіння. Що стосується чавунних, вони важчі, але при цьому мають високу інерційність. Також важливий аспект – стійкість чавуну до корозії, а ось у сталевих котлах застосовується покриття на керамічній.