Вибір радіаторів опалення Типи та характеристики.

  При проектуванні систем опалення приватного будинку або при ремонті в квартирі часто постає ребром питання вибору опалювальних приладів, а саме радіаторів опалення. В даний час на ринку радіаторів опалення присутня безліч виробників, які пропонують свою продукцію і вибрати тип батарей, які вам підходять, - непросте завдання.

Якщо ви замовили проектування системи опалення, то проектувальник підкаже вам оптимальне рішення для вашого об'єкта - і це найправильніший шлях. Але якщо ви самі займаєтеся заміною батарей у квартирі або котеджі, або просто хочете розібратися в цій темі, то ця стаття для вас.

Ми розглянемо основні типи радіаторів опалення, обговоримо їх особливості, переваги та недоліки, і спробуємо зробити певні висновки.
На сьогоднішній день на ринку радіаторів опалення найбільш затребуваними типами батарей є: сталеві панельні радіатори, чавунні радіатори різних форм, біметалічні радіатори та алюмінієві радіатори, а також набувають все більшого поширення -конвектора. Розглянемо кожен із типів докладніше.

Сталеві радіатори опалення.

Сталеві панельні радіатори – це опалювальні прилади з конвекційним способом передачі тепла. Практично всі панельні радіатори мають схожі технічні характеристики. Висока тепловіддача, зручність монтажу та доступні ціни роблять ці прилади найбільш використовуються для автономного опалення котеджів або багатоповерхових будинків з автономними котельнями. Однак, незважаючи на всі ці плюси та сучасний зовнішній вигляд, для використання у квартирах та приватних будинках, які підключені до міських теплових мереж ці радіатори не підходять, тому що вимагають високої якості теплоносія та бояться гідравлічних ударів.

Чавунні радіатори

Чавунні радіатори. Цей вид радіаторів має хорошу теплопровідність, витримує високий тиск і нейтральний до вибору теплоносія. Тому чавунні радіатори використовуються в системах опалення з поганою підготовкою теплоносія (підвищена агресивність, забрудненість та ін.). Якщо взяти до уваги наявність на ринку продукції зарубіжних виробників з високою якістю лиття та відмінним дизайном за відносно невисокої ціни, то за їх майбутнє можна не хвилюватися. На жаль, гідравлічні удари чавунні радіатори переносять погано, і це треба враховувати при їх виборі.

Алюмінієві радіатори

Алюмінієві радіатори. Гарне алюмінієве лиття, секційна конструкція, мала вага, висока тепловіддача привертає увагу як фахівців, так і конкретних споживачів до алюмінієвих радіаторів. Основною проблемою при експлуатації алюмінієвих радіаторів є необхідність у підтримці значення РН (кислотність теплоносія) у дуже вузькому діапазоні, що робить їх малопридатними для установки в багатоквартирних будинках, та й в індивідуальному будівництві вони теж не завжди застосовні. Іншою проблемою даного типу радіаторів є газоутворення в приладах, що може призводити до постійного завозу системи опалення, якщо вона не спроектована з урахуванням цього фактора. Також треба поставитися з увагою до наявності металів-антагоністів у системі опалення.

Біметалеві радіатори

Біметалічний радіатор відмінно витримує високий тиск у системі, протистоїть гідроударам і оскільки за рахунок конструкції радіатора контакт теплоносія з алюмінієм зведений до мінімуму, то вибір теплоносія не є критичним. Однак за деякими параметрами біметалічний радіатор все ж таки програє сталевим, наприклад у нього знижений обсяг циркуляційної води. Тому, щоб нагріти приміщення до оптимальної температури та підтримувати її на постійному рівні, потрібно і воду качати постійно. Враховуючи, що переріз біметалічних трубочок дуже невеликий, всього 12-15 мм, швидкість рідини, що циркулює, повинна бути високою, тобто. рідина має подаватися під високим тиском. Крім того, при високих тисках у системі найбільш уразливим вузлом стає котел, місця з'єднання різьбових фітингів, термостатичні головки можуть видавати характерний свист. Біметалічні радіатори підходять для квартир, де системи опалення відрізняються великим робочим тиском та поганою якістю води.

Конвектори

Конвектори - вбудовані в радіатори. Сучасні архітектурні тенденції, однією з рис яких є проектування будівель з великою площею скління, ведуть до зміни та виду опалювальних приладів, точніше до їхнього приховання. Тому все більшого поширення набувають опалювальні прилади - конвектора. Теплообмінники конвекторів виготовлені з мідних труб з алюмінієвим ребра. Також є варіант виконання із сталевих труб. Основне питання, на яке потрібно звернути увагу - це сумісність 

мідних трубопроводів із діючою системою опалення. Наприклад, наявність у ній елементів із металів-антагоністів міді може призвести до суттєвих проблем.

Отже, розглянувши основні типи опалювальних радіаторів, можна зробити деякі висновки. Для наочності відобразимо характеристики батарей у вигляді таблиці та порівняємо їх плюси та мінуси:

Розглянувши основні типи радіаторів опалення на вітчизняному ринку, можна зробити деякі практичні висновки. Власником приватних будинків і квартир, обладнаних системами автономного опалення можна не турбуватися і вибирати батареї, виходячи зі своїх естетичних переваг і фінансових можливостей, оскільки ризик гідроударів у системах автономного опалення зазвичай мінімальний, та й теплоносій досить високої якості.
А ось власникам квартир та будинків, підключених до міських мереж теплопостачання, слід звернути увагу на чавунні та біметалічні радіатори.

Сподіваюся, ця стаття виявилася корисною, і допоможе зорієнтуватися при виборі радіаторів для вашого будинку або квартири, які правильно підібрані і встановлені, принесе тепло і затишок у ваш будинок.