Краплинний полив, на думку фахівців, вважається більш ефективним порівняно з традиційним, за якого використовуються дощовики. Здебільшого це так і є, адже краплинний полив має довгий список переваг. Тим не менш, даний вид поливу має деякі недоліки.

Ефективність системи крапельного поливу забезпечує її конструкція.

Для того, щоб оцінити переваги та недоліки краплинного поливу, слід розібратися у тому, як ця система взагалі працює. Головною його відмінністю є відсутність дощувачів - їх функцію виконують спеціальні крапельні лінії, які можуть мати форму стрічок або трубок. Трубки вважаються набагато надійнішими в порівнянні зі стрічками – відповідно і вартість їх дорожча. Пристрої для поливу за допомогою фітингів підключаються до головної магістралі.

Вода, яка проходить через крапельні трубки, через крихітні отвори поступово витікає назовні. Вона вся, у своїй, потрапляє за призначенням, тобто. до кореневої системи рослин. Абсолютно на всій довжині трубок/стрічок однаковий тиск – він забезпечується завдяки внутрішньому пристрою у формі лабіринту, а також розміру отворів. Такі конструктивні особливості є визначальними щодо ефективності краплинного поливу.

У системі створюється набагато менший тиск, ніж тоді, коли використовуються спринклери. Пояснюється це тим, що такий спосіб зрошення не потребує розбризкування води на великі відстані.

Переваги крапельного поливу.
 

До основних переваг крапельного поливу можна віднести те, що він:

1. Не є травмуючим для квітів. При здійсненні поливу за допомогою методу дощування відбувається викид води на велику відстань. Тоді, коли на її шляху зустрічаються квітки, що розпустилися, вона може пошкодити їх або викликати різні захворювання.

2. Не створює на листі опіків. На листя рослин потрапляє вода, яка розбризкується в різні боки. Якщо при цьому світить сонце яскраво, на листі залишаться опіки. При цьому методі поливу опіки виключені, адже на відміну від спринклерів, крапельні трубки доставляють воду до коріння.

3. Забезпечує рівномірність поливу кореневої системи рослин. Волога сочиться з краплинних ліній потроху, що дає можливість наситити грунт поступово. При краплинному поливі повністю виключаються перепади вологості ґрунту, а це корисно для рослин.

4. Ефективність поливу. Рослинами поглинається практично вся вода, яка витрачається на полив. Дощування ж не характеризується таким високим ступенем ефективності, адже у вигляді дрібних крапель мінімум одна третина, а максимум половина води виноситься вітром або просто випаровується в повітрі, з поверхні грунту і листя.

5. Не є стимулюючим щодо зростання бур'янів. Як говорилося вище, вода в процесі краплинного поливу потрапляє виключно за своїм прямим призначенням, відповідно з рослинами, що поливаються, бур'яни не отримують підживлення.

6. Висока економічність та невелика ціна. Вартість крапельної системи значно дешевша, ніж установка спринклерів. При цьому знижена витрата води надає можливість максимально скоротити фінансові витрати на полив та збільшити ступінь його ефективності.

7. Не потребує високого тиску. Для краплинного поливу достатньо лише 2-3 атмосфер, а для роботи спринклерів від 4-х до 6-ти.

8. Надає можливість зволожувати складний рельєф ґрунту рівномірно. Краплинні стрічки без проблем можна протягнути по ділянках, що характеризуються перепадами рівнів, пагорбами або западинами.

9. Система легко і легко переміщається. У тому випадку, коли розташування рослин у порівнянні з минулим сезоном змінилося, не важко просто перенести крапельні лінії на нове місце.

Сфера використання систем крапельного поливу.

Краплинні трубки чудовий спосіб поливу рослин, які посаджені в ряд. До того ж, це стосується не лише сільськогосподарських культур, а й декоративних рослин, у тому числі й різноманітних видів квітів. Такого роду спосіб зрошення успішно та повсюдно використовують у сучасних оранжереях та теплицях, а також тоді, коли рослини посаджені у контейнери чи горщики.

Краплинний полив абсолютно не підходить для поливу газонів, тому що в цьому випадку необхідно виконати зволоження великої площі, а його за допомогою трубок організувати вкрай складно. Для цього використовують стрічку Туман.

Високий рівень ефективності краплинного поливу надає можливість забезпечити високоякісний догляд за садом, не вимагаючи, при цьому, вкладення великих витрат фінансових коштів. У разі грамотного та доречного застосування даний метод поливу здатний забезпечити отримання чудових результатів, яких досить складно досягти, використовуючи для поливу звичайні спринклери.

Інтернет-магазин «Бульба» пропонує широкий асортимент трубок, стрічок та запірної арматури для крапельного поливу.

Недоліки крапельного поливу.

Незважаючи на величезний перелік важливих переваг використання краплинної системи, вона має деякі недоліки.

Одним із головних мінусів крапельного поливу є висока ймовірність засмічення системи. Незважаючи на те, що конструкція добре продумана, отвори крихітного розміру легко забиваються брудом, тому полив частини рослин припиняється. Внаслідок досить повільного витікання води своєчасно виявити та вчасно усунути несправність краплинної стрічки вдається досить рідко.

Іншим недоліком краплинного поливу є недовговічність та ненадійність крапельних трубок/стрічок. Вони досить легко ушкоджуються в процесі проведення різноманітних садово-городніх робіт. Навіть у разі дотримання граничного ступеня акуратності час експлуатації служби крапельних ліній становить не більше кількох років. Роторні та статичні дощувачі в цьому плані вважаються значно довговічнішими та надійнішими.