Під час обстеження багатоквартирних будинків відзначається схожість проблеми із теплоізоляцією трубопроводів опалення.

Варіант 1. Труби взагалі не ізольовані. Тобто. кожен мешканець платить за послуги опалення за свою квартиру та ще частину за опалення підвалу та горища. Дехто заперечує, що мовляв, нічого страшного, це не великі тепловтрати, підвали повинні опалюватися, бо вода і каналізація замерзне і тому подібні висловлювання, які не мають насправді ніякого відношення. Але коли приходить платіжка за опалення зі значною сумою, починають цікавитися чомусь так багато, у сусіднього будинку менше й інші аргументи закінчуючи політичними.

Варіант 2. Теплоізоляція якась. Яка дісталася у спадок з часів здачі житла в експлуатацію або якась те, що змогли по-швиденькому зібрати, щоб візуально труби не були голими. Є будинки, які "утеплені" трубками спіненого поліетилену завтовшки 2-3 мм, або рулонним матеріалом з того ж спіненого поліетилену завтовшки 1-2 мм. Деякі "фахівці в енергозбереженні", як правило ініціатори подібних витівок, вважають це достатньою теплоізоляцією. Насправді це "теплоізоляція" краще, ніж нічого, але мало для норми. Утеплювати треба спеціальною теплоізоляцією товщиною, що дорівнює діаметру відповідної труби. Тобто. трубу діаметром 50 мм треба утеплювати теплоізоляцією завтовшки 50 мм. Це прописано у ДСТУ.

Окреме питання окупності інвестицій у теплоізоляцію труб. Саме це питання часто піддається сумніву. Мовляв, вартість спеціальної теплоізоляції для труб у вигляді циліндрів висока і не виправдана. Економія від цих заходів буде не відома чи не суттєва. З цього приводу пропонуємо скористатися калькулятором тепловтрат, окупності інвестицій, розроблений енегоаудиторами. https://www.basalt-pipe.com/ru/calculator

На думку енергоаудиторів, правильна теплоізоляція труб - найшвидший захід.